2012-01-12

Prieglaudų veterinarinė medicina - kas tai?

Norėčiau šiek tiek plačiau papasakoti apie veterinariją gyvūnų prieglaudose. Kuo ji išskirtinė?

Esminis skirtumas nuo įprastos klinikinės praktikos yra pagrindiniai uždaviniai. Gyvūnų prieglaudose pagrindinis veterinarijos gydytojo darbo tikslas yra ne gyvūnų gydymas, nors jis irgi labai svarbus, jei prieglauda priima ir nemigdo gyvūnų. Visgi pagrindinis tikslas ir uždavinys - apsaugoti globojamus gyvūnus nuo ligų, t.y. prevencija. Būtent nuo to didžiąja dalimi priklauso prieglaudos veiklos ir finansinių išteklių panaudojimo efektyvumas, globojamų gyvūnų gerovė ir sveikatingumas, psichologinis klimatas personalo tarpe ir įvaizdis visuomenėje.

Užkrečiamųjų (infekcinių) ligų plitimo suvaldymas gyvūnų prieglaudose yra pagrindinis ir didžiausias iššūkis. Taip yra todėl, kad didžioji dalis patenkančių gyvūnų yra neskiepyti ir  akivaizdžiai sergantys arba nežinomos sveikatos būklės. O juk ligos moka būti ypač apgaulingos -  net sveikai atrodantis gyvūnas jau gali būti infekcijos nešiotojas (jei liga - inkubacinio periodo, kai klinikiniai požymiai dar neišryškėję), tad jei tik prieglaudos personalas atsipalaiduos ir nesiims visų atsargumo priemonių, toks gyvūnas gali ilgam sujaukti prieglaudos gyvenimą. Pasekmės - užkrėsti kiti prieglaudos gyvūnai (ypač - jaunikliai), stabdomas gyvūnų atidavimas, neatsilaisvinančios vietos naujiems gyvūnams, ženkliai padidėjusios išlaidos gyvūnų gydymui (jei prieglaudos politika - gydyti sergančius gyvūnus), sumažėję finansiniai, personalo ir laiko rezervai kitų programų vykdymui. Vienos ligos gali ženkliai praretinti globotinių skaičių (pvz., parvovirusinis enteritas), kitos - ilgam užblokuoti normalų prieglaudos funkcionavimą (tai ypač aktualu, kai prieglaudoje ima siausti grybelis, kurio gydymas trunka labai ilgai, ir kurio išnaikinimas aplinkoje yra labai problematiškas).

Taigi prieglaudose dirbantys specialistai didžiausią dėmesį turi skirti prevencinėms priemonėms. Ir vėlgi - ne vienai kuriai nors iš jų (pvz., vien tik gyvūnų vakcinavimui), bet visam jų kompleksui. Išvardinsiu pagrindines priemones, kurios sudaro šį kompleksą:
  1. Prieglaudos patalpų planavimas, statybinių medžiagų parinkimas ir kiti aspektai, užtikrinantys, kad gyvūnų laikymo patalpos pagal savo savybes bus saugios gyvūnams, paviršiai - lengvai dezinfekuojami ir atsparūs mechaniniam bei cheminiam poveikiui. Tai neleis mikrobams saugiai kauptis įvairiuose plyšiuose, užkampiuose ir ertmėse, jie bus lengvai išnaikinami.
  2. Pajėgumo laikyti tam tikrą gyvūnų skaičių prieglaudoje įvertinimas ir gyvūnų skaičiaus reguliavimas, kuris užtikrintų, kad prieglauda nebūtų perpildyta (neviršytų nustatyto pajėgumo). Perpildytose prieglaudose gyvūnų gerovė atsiduria antrame plane, tokios prieglaudos nebegali užtikrinti saugaus gyvūnų laikymo bei tinkamos priežiūros, kurie užkirstų kelią infekcinių ligų plitimui.
  3. Apgalvotas ir racionalus gyvūnų atskyrimas ir grupavimas, kuris leistų iki minimo sumažinti riziką plisti ligoms.
  4. Asmeninė gyvūnus prižiūrinčių asmenų higiena, kad šie žmonės netaptų tarpininkais, išplatinančiais vieno gyvūno mikrobus kitiems gyvūnams.
  5. Tinkamai atliekamas gyvūnų laikymo vietų, inventoriaus (skalbinių, daiktų, dubenėlių ir pan.) ir gyvūnus prižiūrinčių asmenų aprangos plovimas,  skalbimas ir dezinfekcija, kurie efektyviai veiktų prieš pavojingiausius ligų sukėlėjus, kad šie daiktai netaptų infekcinių ligų židiniais.
  6. Gyvūnų vakcinavimo schemos, suteikiančios gyvūnams kuo greitesnę vidinę apsaugą ir atsparumą ligų sukėlėjams.
  7. Gyvūnų streso mažinimas - tai yra itin svarbu, nes stresą patiriančių gyvūnų imunitetas labai susilpnėja, ir jie tampa imlūs infekcinėms ligoms.
Be abejo, ne viską turi atlikti vien veterinarijos gydytojas, tačiau jis turėtų būti atsakingas už profesionalų prieglaudos personalo konsultavimą ir mokymą šiais klausimais, nes, dar kartą pasikartosiu - tik visi kartu šie elementai gali duoti gerą rezultatą - ligų prevenciją, o jai užtikrinti būtinas tiek veterinarijos gydytojų, tiek gyvūnus prižiūrinčių asmenų ir netgi prieglaudos vadovybės bendradarbiavimas, vieni kitų supratimas ir pagalba.

Sekančiuose savo užrašuose atskirai aptarsiu kiekvieną iš išvardintų elementų atskirai. Laukite tęsinio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą