2012-05-01

Švara prieglaudose: dezinfekcijos priemonės (1)

Šį kartą pradėsiu straipsnelių seriją apie tinkamą prieglaudos sanitarinę priežiūrą - kadangi ši tema labai plati, prireiks net kelių kartų, kad aptarti pačią esmę. Na, o pradėsiu nuo to - kas tai yra valymas ir dezinfekcija, kada reikia šias procedūras atlikti ir kokias priemones geriausia pasirinkti.

Kodėl svarbu tai išmanyti? Ogi todėl, kad prieglaudose skiriama daugybė laiko ir pastangų joms valyti ir dezinfekuoti, tikintis, jog tai bus pagrindinė priemonė apsaugoti gyvūnus nuo ligų plitimo. Žinoma, tai vienas svarbesnių faktorių palaikant gyvūnų sveikatingumą, o taip pat yra ir kitų teigiamų rezultatų: iš švarios prieglaudos naujiems šeimininkams maloniau įsigyti augintinį, ji taip pat sulaukia daugiau visuomenės palaikymo.
Tačiau pasirinkus netinkamas priemones arba netinkamai atliekant valymo ir dezinfekcijos procedūras, visas šis procesas gali tapti neefektyviu - rezultatai nepateisina išeikvoto laiko, pinigų ir priemonių. Be to, netinkamai visa tai atliekant, gali tiesiogiai nukentėti gyvūnai, personalas, o kartais netgi dar labiau išplisti infekcijų sukėlėjai.

Plauti ir dezinfekuoti reikia visus prieglaudos paviršius ir daiktus, o ypač gyvūnų laikymo vietas, dubenėlius, patiesalus, žaislus, pavadėlius, medicininius instrumentus. Ypatingo kruopštumo reikalauja patalpos bei daiktai, kuriuose būna naujai patenkantys gyvūnai - priėmimo kabinetas, transportavimo narveliai, automobiliai ir pan.

Daugelyje prieglaudų klaidingai manoma, kad valymas ir dezinfekcija vyksta vienu metu, tačiau iš tiesų šie procesai reikalauja atskirų žingsnių. Tinkama sanitarija apima kruopštų valymą ir po jo atliekamą atitinkamą dezinfekciją – taigi valymas ir dezinfekcija nėra tapatūs dalykai. Rekomenduojama verčiau kruopščiai ir kokybiškai gerinti sanitarinę būklę nustatytais reguliariais intervalais, nei dažnai, bet paviršutiniškai valyti.

Koks plovimo ir dezinfekcijos tikslas?


Pagrindinis tikslas - švaros palaikymas bei užkrečiamas ligas platinančių mikrobų naikinimas. Be abejo, neįmanoma sunaikinti visų mikrobų. Tačiau turi būti daroma viskas, kad jų būtų kaip įmanoma mažiau. Šis tikslas irgi yra reikšmingas, nes kad sukeltų ligą, tam tikrų ligos sukėlėjų turi būti ne vienas ir ne du, bet milijonai arba milijardai. Taigi jų kiekio sumažinimas automatiškai veiks kaip apsauga nuo infekcijos. Su likusiu kiekiu susidoros gyvūnų imuninė sistema (žinoma, ji yra nevienodai pajėgi, todėl mikrobų turi būti tiek mažai, kad nesukeltų ligos net neskiepytiems jaunikliams).
Kiti tikslai yra taip pat labai svarbūs: saugoma personalo, klientų ir lankytojų sveikata; sukuriama maloni ir patraukli aplinka; saugoma aplinka ir apgalvotai naudojamos priemonės.

Priemonės


Šį skyrelį norėčiau pradėti nuo vieno asmeninio pastebėjimo - kiek teko stebėti Lietuvos gyvūnų globos įstaigas, daugelis iš jų prašo paremti plovikliais ir dezinfektoriais, tačiau nei viena nenurodo, kokiais būtent. Anksčiau ir aš nebūčiau kreipusi į tai dėmesio, bet pasirodo - dezinfektorius dezinfektoriui nelygu. Skirtingos jų veikliosios medžiagos turi lemiamos įtakos, ar jie sunaikins pagrindinius grėsmę keliančius mikrobus būtent prieglaudoje (nuo kurių kyla sunkiausios suvaldyti gyvūnų ligos prieglaudose - maras, enteritas, grybelis ir kt.).
Taigi būtina gerai žinoti, kuo ir kodėl prieglaudoje geriausia plauti ir dezinfekuoti narvus bei daiktus, ypač jei yra problemų su kokiu nors konkrečiu susirgimu, kurį norisi kuo greičiau išgyvendinti.

Pradėkime nuo plovimo ir valymo. Tai yra pirmasis etapas, palaikant švarą prieglaudoje, į kurį įeina visko plovimas karštu vandeniu su muilu bei mechaninis purvo ir organinių atliekų valymas nuo visų paviršių. Valymas ir plovimas nesunaikina patogenų (mikrobų), bet mechaniškai pašalina juos arba sumažina jų buvimą.

a) Plovimas: jam skirti muilai ir plovikliai šalina purvą ir riebalus (bet nedezinfekuoja!), skaido organines medžiagas. Plovimui prieglaudose dažniausiai naudojamas bet koks indų ploviklis.
b) Valymo priemonės yra stiprūs valikliai, skirti pašalinti priskretusius ir susikaupusius riebalus. Naudojimui prieglaudoje tinka daugelio firmų valymo priemonės (pas mus Lietuvoje jų pasirinkimas irgi gausus).

Nors plauti prieglaudą nuo visokių šiukšlių ir purvo labai svarbu (neatlikus šio žingsnio, negalima pradėti dezinfekcijos), tačiau svarbiausia išmanyti, kuo dezinfekuoti prieglaudą. Tam yra naudojamos cheminės priemonės, kartais karšti vandens garai ir UV (kvarco) lempos.

Cheminės priemonės


Dezinfekcinės priemonės yra cheminiai tirpalai, naikinantys mikrobus. Kurie mikrobai bus sunaikinti, priklauso nuo priemonės sudedamųjų dalių (žr. lentelę žemiau). Daugelis dezinfekcinių priemonių netinka valymui ir plovimui, nes nepasižymi efektyvumu, šalinant purvą ir riebalus.

Iškart norėtųsi pabrėžti, kad čia paminėtos priemonės tinka tik paviršių ir daiktų dezinfekcijai, bet ne rankų dezinfekcijai (antiseptikai), todėl jokiais būdais nenaudokite jų asmeninės higienos tikslais.

Balikliai, ketvirtinio amonio produktai (pvz., "Multicide", "Igavet FH", "Ino SF") ir "Virkon S" yra įprastų prieglaudoje naudojamų dezinfekcinių priemonių pavyzdžiai. Geriausia, jeigu savanoriai neskatinami atvežti bet kokių dezinfekcijos priemonių, o yra konkretus prieglaudoje naudojamų dezinfekcinių medžiagų sąrašas. Šias priemones reikia pasirinkti pagal pageidaujamą veikliąją medžiagą, kuri visada nurodoma ant etiketės. Taigi prieš naudodamiesi dezinfekcine priemone, visada pasidomėkite, kas užrašyta etiketėje, kaip ja naudotis ir nuo ko ji apsaugos. Toliau pateikiama lentelė padės geriau visa tai suprasti.

P.S. Kontakto (aplikacijos) laikas reiškia laiką, kurį dezinfektorius turi būti paliktas veikti ant dezinfekuojamo daikto ar paviršiaus prieš jį nuplaunant.


Įprastas pavadinimas
Privalumai
Trūkumai
Kontakto laikas
Natrio hipochloritas
5% buitinis baliklis (pvz. ACE),
bet jis nepatvirtintas VMVT

CIRKOPRO AF
FINK-12
* Nebrangus

* Efektyvus prieš dermatofitus (grybelius), reguliariai naudojant 1:10 vandens tirpalą (100 ml vienam litrui vandens)

* Efektyvus prieš parvovirusą, panleukopeniją ir koronavirusą, naudojant 1:32 tirpalą (32 ml vienam litrui vandens; šios koncentracijos tirpalas neskleidžia nemalonaus kvapo)

Jei natrio hipochlorito procentas priemonėje kitoks nei 5,25%, tuomet kiek naudoti mililitrų litrui vandens, apskaičiuojama pagal formulę (% – natrio hipochlorito procentas priemonėje):
525 : % (padidinta koncentracija prieš dermatofitus) arba
164 : % (įprastinė koncentracija)
* Neveiklus organinėje medžiagoje (taigi būtina prieš dezinfekuojant gerai viską išplauti!), nedezinfekuoja medžio, plyšių, porėtų paviršių

* Nepasižymi valomosiomis savybėmis

* Dirginantys garai (reiktų naudoti rankų, nosies ir akių apsaugos priemones, o tirpalą ruošti šaltame vandenyje)

* Naudojant didesnėmis koncentracijomis, sukelia plieno ir metalo koroziją

* Paruoštas tirpalas aktyvus tik 30 min., todėl kaskart turi būti paruošiamas šviežias

* Taroje esantį baliklį reikia sunaudoti kuo greičiau ir saugoti nuo šviesos, nenaudoti esant pasibaigusiai galiojimo datai, nes dezinfekcinės savybės labai greitai silpsta

* Kietas vanduo sumažina efektyvumą

* Po vartojimo būtina nuplauti
10 minučių
Ketvirtinis amonis
Anti Virus
Multicide
Kiti
* Turi šiek tiek valomųjų savybių

* Nestipriai inaktyvuojasi organinėje medžiagoje

* Nestipriai kenksmingas audiniams

* Nebrangus
* Nepatikimas prieš parvovirusą, dermatofitus arba panleukopeniją

* Inaktyvuoja muilai

* Kietas vanduo sumažina efektyvumą

* Po vartojimo būtina nuplauti
10 minučių
Kalio peroksimonosulfatas
ECOCID S
F 210 Hygisept
Virkon S



* Turi šiek tiek valomųjų savybių

* Išmaišytas iš miltelių, stabilus 7 dienas

* Mažiau inaktyvuojasi organinėje medžiagoje, tinka medžiui, plyšiams dezinfekuoti, porėtiems paviršiams

* Nestipriai toksiškas audiniams

* Ne taip stipriai skatina metalo koroziją kaip baliklis

* Po vartojimo nebūtina nuplauti
* Nepatikimas prieš dermatofitus

* Brangesnis

* Ant kai kurių paviršių palieka nuosėdas
10 minučių
Alkoholis (etanolio, izopropilo)



* Vidutiniškai efektyvus prieš kalici virusą, naudojant didesnės koncentracijos alkoholį (>60%)
* Neefektyvus prieš parvovirusą ir dermatofitus (grybelius)
10 minučių


Prieš naudojant šias medžiagas, būtina susipažinti su jų naudojimo taisyklėmis ir keliamu pavoju sveikatai:

Natrio hipochloritas
Ketvirtinio amonio junginiai
Kalio perokso monosulfatas

Be to, pagal VMVT reikalavimus, prieglaudose turi būti naudojamos tik jų patvirtiname sąraše esančios dezinfekcinės priemonės.

Draudžiama maišyti skirtingas dezinfekcijos priemones arba dezinfekcines medžiagas kartu su plovikliais ar muilais, nes jie gali inaktyvuoti vieni kitus.

Prieš grybelius dermatofitus natrio hipochloritas (baliklis) patikimai veikia vienintelis. Kad jis nebūtų pernelyg kenksmingas aplinkai, bet užmuštų ligų sukėlėjus, priemonę būtina skiesti vandeniu. Jei naudojamas neskiestas baliklis, jis iškart užmuša visus mikrobus, tačiau neskiesti nerekomenduojama, nes įkvėpto chloro garai kenkia personalo ir gyvūnų sveikatai. Todėl patartina du kartus 24 valandų intervalu dezinfekuoti grybelio židinius 1:10 koncentracijos tirpalu (jei natrio hipochlorito kiekis priemonėje kitoks nei 5,25%, žr. lentelėje pateiktą formulę). Tai visiškai sunaikins dermatofitų sporas, žinoma, jei nepateks naujų per užkrėstus daiktus ar sergančius gyvūnus. Jei grybeliu sergančių gyvūnų į prieglaudą nepateko, naudokite įprastinės koncentracijos tirpalą (1:32).

Nors natrio hipochloritas yra pats patikimiausias kovoje prieš prieglaudoje pasitaikančius mikrobus, tačiau pagrindiniai jo minusai – metalų ir įrangos ėdimas bei kenksmingi žmonėms ir gyvūnams garai, todėl jį patartina naudoti tik tam tikrais atvejais – sergančių gyvūnų laikymo vietose bei valant tuos narvus, kur žinoma ar numanoma, kad buvo apgyvendinti grybeliu užsikrėtę gyvūnai. Kitose gyvūnų laikymo vietose arba visoje prieglaudoje, jei nėra grybeliu užsikrėtusių gyvūnų, tinkamiausias būtų Virkon S preparatas. Nors ir brangesnis, bet jis nėra toks kenksmingas žmonėms, gyvūnams, o taip pat tinka įvairiems paviršiams ir jų neardo. Natrio hipochloritą tuomet profilaktiniais tikslais nuo grybelių galima būtų naudoti kartą ar du į savaitę.

Atkreipkite dėmesį, kad norint tinkamai dezinfekuoti, bet kurią priemonę būtina palaikyti ant paviršių bent 10 minučių (arba etiketėje gamintojo nurodytą laiką), prieš ją nuplaunant! Nuplauti dezinfekcinę priemonę labai svarbu, kad būtų išvengta pernelyg stipraus cheminio poveikio paviršiui bei nepakenktų gyvūnams. Šiuo tikslu taip pat būtina perplovus sulaukti, kol paviršiai visiškai išdžius.

Dezinfekcija garais


Dezinfekcija garais kai kuriais atvejais yra taip pat labai efektyvi. Ji tinka sunkiai pasiekiamiems paviršiams, plyšiams, kiliminėms ir kitoms panašioms dangoms dezinfekuoti. Dezinfekcija garais yra vienintelė veiksminga priemonė, jei prieglaudoje pasireiškė toksoplazmozė, kriptosporidijos. Turi būti naudojama pramoninė įranga, kuri užtikrins reikiamos temperatūros garus, sunaikinsiančius mikrobus. Garai užmuša grybelių dermatofitų sporas, jei yra karštesni kaip 430C ir panleukopeniją bei parvovirusą, jei temperatūra siekia 600C. Tačiau tokiems ligų sukėlėjams sunaikinti garais paviršius turi būti veikiamas 20-40 minučių! Tai pareikalaus daugiau laiko nei dezinfekavimas cheminėmis priemonėmis, o taip pat reikės iš patalpos išnešti visus gyvūnus (dėl karščio ir triukšmo). Kartais dėl garų gali stipriai pakilti patalpos drėgmė. Tinkamas dezinfekavimas garais pareikalaus nemažų vandens ir elektros sąnaudų. Be to, nors parvoviruso sukėlėjai paprastai neplinta oru, tačiau naudojant aukšto slėgio plovimo įrenginius ar atliekant dezinfekciją garais šunų laikymo vietose, išmatų likučiai gali suskilti į mikrodaleles, kurios pasklis ore ir platins pavojingus mikrobus. Taigi dezinfekcija garais turėtų būti atliekama tik esant specifiniam jų poreikiui, ir neplauti aukšto slėgio įrenginiais bei nedezinfekuoti garais šunų laikymų vietų, jei žinoma, kad jose buvo parvovirusu užsikrėtusių gyvūnų.

UV lempa


Ultravioletinių spindulių lempa dezinfekuoja tik ore esančius mikrobus, kurių reikšmė ligų pernešimui prieglaudoje yra nežymi, ypač kalbant apie kates. Prieglaudoje ligos pagrinde plinta per užkrėstus daiktus ir gyvūnų prižiūrėtojų neapdairumą, bet ne per orą, o UV lempa nuo tokio ligų plitimo neapsaugos. UV lempos taip pat nepagerina oro kokybės, nes iš jo nepašalina tokių dalelių kaip dulkių. Taigi dezinfekcijai prieglaudoje UV lempa nėra būtina, jos efektyvumas bus labai žemas. Geriau reguliariai šluostyti dulkes ir tinkamai plauti bei dezinfekuoti prieglaudos patalpas ir inventorių.

Karštis ir šaltis


Tiesioginiai saulės spinduliai ir džiovinimas gerai naikina kai kuriuos ligų sukėlėjus (bet ne visus!). Ir priešingai, drėgmė ir šaltis (netgi daiktų užšaldymas) kuo puikiausiai padeda mikrobams išlikti bei sėkmingai daugintis.

Skaitykite toliau: „Švara prieglaudose: kaip teisingai atlikti dezinfekciją (2)“

------------

Informacija paruošta pagal:

3 komentarai:

  1. Klaikiai baisus stilius, net skaityti nemalonu. O kiek klaidų!!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Labai džiaugsiuos, jei galėsite profesionaliai suredaguoti esamus tekstus ir prisidėti prie būsimųjų tekstų redagavimo :)

      Panaikinti
  2. tai kad delfyje ar LRyte daugiau klaidų, ar čia klaidų reikia ieškoti, normalus straipsnis

    AtsakytiPanaikinti