2012-02-14

Vasaris - sterilizacijų mėnuo

JAV aktyviai ruošiasi minėti vasario 28-ąją dieną, pavadintą „Spay day“, kuri lietuviškai skamba kiek gremėzdiškai - sterilizacijos diena. Tai puikus būdas priminti visuomenei, kad beglobių gyvūnų problema yra neatsakingo ir nekontroliuojamo gyvūnų veisimo pasekmė. Ir nors diena viena, tačiau visas vasaris yra laikomas strerilizacijos ir kastracijos mėnesiu. Ir greičiausiai ne šiaip sau taip sugalvota - juk jau visai netrukus sniegą pakeis dygstanti žolytė, gėlės ir... gyvūnėlių jaunikliai. Pavasaris gyvūnų prieglaudose visada būna sunkiausias, nes tai tas metas, kai žmonės ima nešti į jas visas užderėjusias mažąsias kačių ir šunų atžalėles - žioplas, nerangias, padūkusias, o kartais dar visai bejėges ir net aklas. Tad būtent vasaris ir yra tas mėnuo, kai mes dar galime suspėti išvengti tokio antplūdžio.
Pirmą kartą sterilizacijos diena buvo surengta 1995 metais, ir nuo to laiko ji minima kiekvienais metais paskutinįjį vasario antradienį. Iš pradžių tai vyko tik Jungtinėse Amerikos Valstijose, o štai pernai (2011 m.) tokią dieną paminėjo dar 46 pasaulio šalys, tad gali būti, kad jau visai greitai tai taps Pasauline diena.
Kaip ir minėjau, įvairūs renginiai šia tematika vyksta visą vasarį - į juos įsitraukia gyvūnų globos organizacijos, gyvūnų prieglaudos ir veterinarijos gydytojai, siūlydami pigesnes arba nemokamas sterilizacijos bei kastracijos paslaugas nepasiturintiems gyvūnų savininkams, ypač aktyviai rinkdami paramą sterilizacijos ir kastracijos programoms bei visuomenės švietimui apie šių procedūrų svarbą. Manoma, kad nuo pirmojo šios dienos paminėjimo būtent šių akcijų dėka buvo sterilizuota ir kastruota daugiau kaip milijonas gyvūnų, o tai reiškia, kad gyvūnų pertekliaus nepapildė milijardai gyvūnų. Juk turbūt visi prisimenate šias piramides, atskleidžiančias, kiek atžalų gali atsirasti per nepilnus 10 metų vos iš dviejų gyvūnų:

Kam to reikia? Atsakymas labai paprastas - tai žymiai humaniškesnis būdas reguliuoti beglobių gyvūnų skaičių nei palikti juos likimo valiai arba „užmigdyti“. O atiduodami nereikalingus gyvūnėlius į prieglaudas, žmonės išsprendžia tik savo problemą, naštą perkeldami ant kitų pečių. Tad būkime atsakingi ne už tik savo darbus, bet ir už neveiklumą. Jeigu jūsų gyvūnas nėra idealiai paklusnus, o jūs jį paleidžiate nuo pavadėlio, arba jeigu tiesiog išleidžiate pasivaikščioti jį į lauką vienui vieną, būkite geri - pasirūpinkite, kad tai nelemtų nereikalingų gyvūnų atsiradimo. Net jeigu jūs auginate patiną  ir pas jus tie šuneliai ar katinėliai „neužderės“ - supraskite, kad  būtent jūsų augintinis per vieną dieną gali tapti kelių dešimčių gyvūnų tėveliu, kurie vėliau gims ir dauguma iš jų bus tikrai niekam nereikalingi, tad arba žus patys, arba bus nužudyti.

Na, o dabar pagalvokime visi gyvūnų mylėtojai, veterinarai ir prieglaudų savanoriai - gal ir mes savo šalyje galėtume paskelbti tokį mėnesį ir tokią dieną? Manau, kad tai nebūtų labai sunku įgyvendinti - tereiktų pasitelkti savo ryšius su veterinarijos klinikomis, savo organizacijų vardus ir žiniasklaidą (bei Facebook-sklaidą). Šiuo metu pasauliniame sterilizacijos ir kastracijos renginių žemėlapyje Lietuvėlėje vėliavėlės nėra, o juk galima būtų ją ir uždėti :)

Daugiau informacijos anglų kalba: https://spaydayportal.humanesociety.org/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą