2012-06-21

Švara prieglaudose: kaip dezinfekuoti daiktus (3)

Praėjusiuose straipsniuose jau aptariau, kokias dezinfekcines medžiagas pasirinkti ir kaip dezinfekuoti prieglaudos patalpas, na o šį kartą - kaip dezinfekuoti prieglaudoje naudojamus daiktus, pradedant indais, baigiant rūbais.

Indų, guminių žaislų ir kraiko dėžučių plovimas bei dezinfekavimas


Dubenėliai ir kraiko dėžutės turėtų būti sužymėti numeriais ir kiekvienam gyvūnui viso jo buvimo prieglaudoje metu naudojami tik tie patys (kiekvienam gyvūnui turi būti išskirta mažiausiai du komplektai indų ir kraiko dėžučių). Žaislai taip pat turėtų būti kiekvienam gyvūnui naudojami tik jam paskirtieji.

Kraiko dėžutės turi būti laikomos ir plaunamos atskirai nuo maisto ir vandens dubenėlių. Plauti daiktus reikėtų tokia seka: indai, žaislai, kraiko dėžutės. Tam, kad jie būtų tinkamos sanitarinės būklės, būtini abu - ir plovimo, ir dezinfekcijos - etapai. Tik plovimas arba tik užpylimas balikliu (dezinfekcija) neužtikrina tinkamos sanitarinės būklės. Kruopštus skalavimas ir džiovinimas yra taip pat svarbūs etapai.


Plauti indus, guminius žaislus ir kraiko dėžutes reikia taip:

Kraiko dėžučių plovimas
  • Pašalinti į šiukšliadėžę visus stambius nešvarumus.
  • Labai purvinus prieš šveičiant reikia užmerkti.
  • Šveisti karštame muiluotame vandenyje šveitimo šepečiu arba idealiu atveju plauti indaplovėje karštu vandeniu ir su kokybiška plovimo priemone. 80 C karščio vanduo jau užtikrins mikrobų sunaikinimą, tačiau būtų gerai prieš patalpinant indus į indaplovę nuo jų vis tiek nušveisti priskretusius nešvarumus.
  • Kruopščiai nuskalauti.
  • Po plovimo ir skalavimo pamerkti į reikiamos koncentracijos baliklio (pvz. ACE) tirpalą ir palikti jame mirkti 10 minučių.
  • Dar kartą nuskalauti
  • Leisti gerai nudžiūti
  • Laikyti indus ir kraiko dėžutes švarioje vietoje, uždaroje nuo patalpos oro (spintelėje arba hermetiškame konteineryje).
Jeigu yra galimybė, ypač kai prieglaudoje yra ligos protrūkis arba tiesiog norisi pagreitinti valymo ir dezinfekcijos darbus, gyvūnams galima pritaikyti vienkartinius indus, kuriais jie naudosis laikinai ir kuriuos kasdien reiktų išmesti ir pakeisti naujais. Vietoje dubenėlių tiks plastmasinės lėkštutės arba tortų, sausainių, sumuštinių įpakavimo dėžutės, vietoje kraiko dėžučių – nupjauti plastmasiniai buteliai, kartoninės batų, marškinių ar maisto (picų) dėžutės. Visa tai lengva panaudoti ir išmesti, tik svarbu, kad jie būtų pakankamai erdvūs, kad katėms netektų užsiimti joga, norint atlikti savo reikalus.

Kalbant apie pastovius indus, geriausia būtų naudoti pagamintus iš nerūdijančio plieno. Plastmasiniai indai ir kraiko dėžutės yra lengvai įbrėžiami nagais, o tokie įdrėskimai yra puiki terpė mikrobams pasislėpti ir daugintis.

Patiesalų,medžiaginių žaislų, pavadėlių bei darbo rūbų keitimas ir skalbimas


Gyvūnų daiktai švariais keičiami kasdien, valant ir dezinfekuojant jų laikymo vietas. Kiekvienam gyvūnui ar jų grupei (jei laikomi kartu) viso jo buvimo prieglaudoje metu būtina naudoti tik tuos pačius patiesalus ir žaislus (turėti mažiausiai du komplektus, kad galima būtų pakeisti, kol bus skalbiamas kitas). Viskas, ko neįmanoma skalbti ir dezinfekuoti, turėtų būti arba atiduodama kartu su gyvūnu į naujus namus, arba išmetama.

Dėl netinkamai sanitariškai paruoštų gultų ir žaislų, o taip pat reguliariai nekeičiamų arba netinkamai išskalbtų darbo rūbų prieglaudoje gali lengvai paplisti ligos.

Pasiruošimas skalbimui


Aiškiai paruoškite vietą nešvariems skalbiniams. Iki skalbimo jie turėtų būti laikomi uždaryti polietileniniuose maišuose arba plastmasinėse dėžėse. Užsiimdami nešvariais skalbiniais, dėvėkite vienkartines pirštines ir apsauginius chalatus. Pabaigę darbą, pirštines išmeskite, o chalatą atidėkite skalbimui (jei reikia, apsivilkite švarų).
Pooperaciniai skalbiniai turėtų būti tvarkomi, skalbiami ir laikomi atskirai (idealiu atveju atskirose mašinose, bet bent jau atskirais skalbimais) nuo kitų, narvuose naudojamų skalbinių.

Prieš patalpindami skalbinius į skalbimo mašiną, pašalinkite nuo jų organinius nešvarumus. Labai nešvarūs skalbiniai turėtų būti užmerkiami. Jokiu būdu neperpildykite skalbimo mašinos, visada palikite šiek tiek vietos jos viršuje.

Jei prieglaudoje siautėja parvovirusas, panleukopenija (kačių maras), grybelis arba kiti sunkiai sunaikinami patogenai, apsvarstykite galimybę išmesti paklotus arba, mažų mažiausiai, juos skalbti atskirai nuo sveikų gyvūnų skalbinių.

Skalbimas ir džiovinimas

Karšto vandens ciklas (ne mažiau 700C ir ne trumpesnis kaip 25 min.) geriausiai užtikrins patogenų sunaikinimą. Skalbiant būtina naudotis ir skalbimo milteliais (išplauna skalbinius), ir balikliu, kuris juos dezinfekuos (pvz., ACE). Parinkdami skalbimo miltelių ir baliklio kiekį vienam skalbimui, vadovaukitės šių priemonių instrukcijos nurodymais. Baliklio dažniausiai užtenka pusės puodelio vienam įprastiniam skalbimui.

Geriausiai sanitarine prasme tiks toks skalbimo ciklas, kuris pradės skalbti milteliuose, tuomet skalaus, pridės baliklio dezinfekcijai ir vėl skalaus. Arba skalbiniai gali būti skalbiami dukart, jei yra labai purvini (vieną kartą su skalbimo milteliais ir vieną kartą su balikliu).

Išskalbtus daiktus traukite iš skalbimo mašinos ir iki naudojimo lieskite tik švariomis, dezinfekuotomis rankomis.

Skalbinių džiovinimui rekomenduojama naudotis karšto oro džiovintuvu arba leisti skalbiniams išdžiūti saulėje – jos spinduliai puikiai naikina mikrobus. Nedžiaukite skalbinių drėgnose, tamsiose vietose.

Skirkite fiziškai atskirtą plotą švariems skalbiniams. Idealiu atveju švarūs skalbiniai turėtų būti laikomi uždaruose konteineriuose arba spintelėse (ne atviroje patalpoje).

Automobilių dezinfekavimas


Visi, kas savo automobiliuose vežioja prieglaudos gyvūnus, turi imtis visų įmanomų atsargumo priemonių, kad automobilis netaptų ligų židiniu. Būtų geriausia gyvūnus vežti uždaruose boksuose, juos uždengus audeklu, pvz. rankšluosčiu (ypač svarbu, kad jis dengtų tą vietą, kur yra grotelės, kad gyvūnams čiaudint, kosint ar tiesiog seilėjantis kuo mažiau išskyrų patektų į išorę). Boksai turėtų būti sustatomi ant išskalbto ir dezinfekuoto užtiesalo. Po kiekvieno gyvūnų vežimo ir užtiesalą, ir dengiantį audeklą reikia skalbti ir dezinfekuoti, boksus valyti ir dezinfekuoti.

Jokiais būdais nevežkite gyvūnų laisvai automobilyje arba tik pririštų saugos diržais, nes vėliau bus neįmanoma išvalyti visų paviršių, ant kurių pateko pavojingų mikrobų. Atsižvelgiant į padidintą ligų sukėlėjų skaičių prieglaudoje ir vežamus skirtingo imuniteto gyvūnus, tai būtų pati didžiausia klaida. Visi gyvūnai privalo būti boksuose ar narvuose, uždengtuose švariu audeklu.

Kitų daiktų dezinfekavimas


Reguliariai plaukite ir dezinfekuokite visus prieglaudos ir savo asmeninius daiktus, ypač kurie tiesiogiai liečiasi prie gyvūnų ar jų išskyrų (pvz., semtuvėliai) arba kuriuos dažnai liečiate rankomis (mobilieji telefonai, klaviatūra, šviesos jungikliai, durų rankenos ir pan.). Stenkitės prieglaudoje nenaudoti sunkiai dezinfekuojamų daiktų – draskyklės, kiliminės dangos yra puiki terpė mikrobams išgyventi, todėl jų turėtų būti kuo mažiau ir tik ten, kur mažiausia ligų sukėlėjus platinančių gyvūnų tikimybė.

Kontrolė


Kiekvienoje prieglaudoje būtina raštu išdėstyti įvairių patalpų plovimo ir dezinfekcijos politiką (protokolus). Nebūtina visko rašyti išsamiai, bet bent jau reikėtų nustatyti, a) kaip dažnai bus plaunama ir dezinfekuojama kiekviena patalpa (ofiso kambarėliai, foje ir koridoriai, atiduodamų šunų ir kačių laikymo vietos, karantinuojamų gyvūnų laikymo vietos, sergančių gyvūnų laikymo vietos, gyvūnų apžiūros kambarys, įskaitant visus jame instrumentus ir įrangą, gyvūnų priėmimo, lankymo, treniruočių ir kitos patalpos, pašarų sandėlis, automobiliai), t.y. ar po kiekvieno naudojimo, ar kasdien / kas savaitę / kas mėnesį; b) kas atsakingas už plovimą ir dezinfekciją bei kas dukart patikrins ir užtikrins, kad viskas atlikta tinkamai; c) kokios valymo ir dezinfekcijos priemonės bus naudojamos.

Kiekvienas personalo narys turėtų būti apmokytas, kaip tinkamai reikia laikytis higienos, plauti ir dezinfekuoti ne tik gyvūnų laikymo vietas, bet ir rūbus. Svarbu, kad visi personalo nariai suvoktų milžinišką tinkamos higienos svarbą ir visi dirbtų kruopščiai, nes vieno asmens aplaidumas gali per vieną dieną sugadinti keleto mėnesių juodą darbą, stengiantis apriboti mikrobų plitimą ir sumažinti gyvūnų sergamumą.


------------

Informacija paruošta pagal:

Miranda Spindel, DVM, MS and Kathleen Makolinski, DVM: Alphabetical Resource of Shelter Medicine Topics

Nancy Lawson: Being Chemically Balanced Is No Guarantee

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą