2012-08-24

Dermatofitozės (grybelio) gydymas prieglaudose (2)

Praėjusį kartą rašiau, kokiais būdais katėms diagnozuojama dermatofitozė. Primenu, kad vienintelis (nors ir ilgėliau užtrunkantis) patikimas būdas nustatyti grybelius yra pasėlių tyrimas. Šį kartą - straipsnis apie tai, ką daryti ir kaip gydyti kates, jei gautas atsakymas - teigiamas.

Ką daryti, jei gautas teigiamas pasėlio tyrimo rezultatas?


Pirmas dalykas, kurį reikia žinoti, yra kokio stiprumo augimas buvo nustatytas, t.y. kiek lėkštelėje išaugo grybų kolonijų. Moksliškai tai yra vadinama kolonijas formuojančiais vienetais (CFU), o kad būtų paprasčiau, prieglaudose jie dažniausiai vadinami tiesiog „patogenų skaičiumi“, arba „P-skaičiumi“. Tai nustatyti yra svarbu, kad galima būtų atskirti sporų nešiotojus nuo išties infekuotų kačių bei nuspręsti, kokių imtis tolesnių veiksmų.
Antras dalykas, kurį reikia žinoti - kaip katė atrodo DABAR? Kitaip tariant, katė turi būti iš naujo apžiūrėta.

Grybelių pasėlio kolonijų skaičiaus (P-skaičiaus) naudojimas, padedant nustatyti reikiamą gydymą


Patogenų skaičius

Jei pasėlis buvo atliktas teisingai, kolonijas formuojančių vienetų skaičius lėkštelėse dažniausiai atspindi tirtų gyvūnų infekcijos sunkumą.
  • Patogenų skaičius „1“ (P-1) reiškia, kad pasėlio lėkštelėje užaugo 1-4 kolonijos.
  • Patogenų skaičius „2“ (P-2) reiškia, kad pasėlio lėkštelėje buvo 5-9 kolonijos, ir ji nebuvo visiškai padengta.
  • Patogenų skaičius „3“ (P-3) reiškia, kad pasėlio lėkštelėje buvo 10 ir daugiau kolonijų, ji visiškai padengta.

Lėkštelės, kuriose nustatytas P-1, P-2 ir P-3
a, b ir c paveikslėliuose atitinkamai pavaizduotos lėkštelės, kuriose nustatytas P-1, P-2 ir P-3

Ar tai išties yra tikra infekcija, kurią būtina gydyti, priklauso nuo to, kaip stipriai buvo užteršta arba užkrėsta katė, o tai galima nustatyti, remiantis pasėlio rezultatais (patogenų skaičiumi) ir kruopščia pakartotine odos pakitimų apžiūra.

Bendros rekomendacijos

  • Esant bet kuriam P-skaičiui ir odos pakitimams: gyvūną gydyti sistemiškai ir išoriškai.
  • Esant P-1 arba P-2, tačiau pirminės apžiūros metu nenustačius odos pažeidimų, būtina dar kartą atidžiai apžiūrėti gyvūną, nes odos pažeidimai priėmimo metu galėjo būti visai nepastebimi. Dar kartą atidžiai apžiūrėkite snukelį, ausų kaušelius bei kraštelius, lūpas bei smakrą. Taip pat pamėginkite dar kartą atlikti apžiūrą, šviečiant Vudo lempai. Jei tiriant pakartotinai, diagnozė patvirtinama, reiškia gyvūnas išties serga.
    Jeigu tiriant pakartotinai nerandama jokių odos pakitimų, katė yra paprasčiausiai „dulkių kempinė“, prie kurios kailio grybelių sporos buvo prikibusios tik išoriškai, antrasis pasėlis bus neigiamas (dėl viso pikto, prieš perkeldami gyvūną į atiduodamų gyvūnų patalpas, galite palaukti antrojo pasėlio rezultato).
  • P skaičius „2“: šios katės dažniausiai yra užsikrėtusios, tačiau kartais pasitaiko, kad tai buvo tik gausiai išoriškai prikibusios grybelių sporos. Pagrindinis skirtumas yra tas, kad užsikrėtusių kačių odos pažeidimai dažniausiai būna pastebimi. Tačiau net jei jų ir nematote, būtina labai kruopšti pakartotinė katės apžiūra su Vudo lempa, ypač ausų viduje, ant snukio, uodegos ir pėdų. Apžiūra turėtų trukti mažiausiai 5 minutes. Jei nerandama jokių pakitimų, reikėtų paimti naują pasėlį ir katę apiplauti kalcio polisulfidu. Tokią katę galima patalpinti tarp atiduodamų kačių ir, kol nebus gauti nauji rezultatai, laikyti ją sveika.
  • Katės su P-3: tam, kad P-skaičius būtų 3, reikia daugybės sporų. Šios katės turėtų būti nedelsiant izoliuotos nuo kitų prieglaudos gyvūnų, nepriklausomai nuo to, yra ar nėra pastebimų odos pažeidimų. Dažniausiai jau priėmimo metu šios katės būna įtariamos sergančios dermatofitoze. Jeigu ne, tuomet, gavus tokį pasėlio rezultatą, pakartotinės apžiūros metu pažeidimai dažniausiai randami sunkiai aptinkamose vietose. P-3 katės gali užkrėsti kitas kates, todėl jų negalima laikyti kartu.
    Retais atvejais P-3 katės būna neužsikrėtusios. Tokios katės pateko iš stipriai sporomis užterštos aplinkos ir nepakankamai išsilaižė kailį arba jis ilgas ir tankus. Peržiūrėjus gydymo duomenis, tokių kačių pakartotiniai pasėliai dažniausiai labai greitu laiku tapdavo neigiamais - jau po pirmos gydymo savaitės.
    Bet kuriuo atveju, P-3 kates būtina gydyti išoriškai ir sistemiškai - nepriklausomai nuo to, ar jos turi pakitimų.

P skaičių sistema taip pat labai paranki, stebint gydymo rezultatus. Gydomiems gyvūnams pasėliai turėtų būti atliekami kas savaitę. Gyvūnui sveikstant, P skaičius mažėja (išsamiau apie tai - šio straipsnelio pabaigoje).

Pagal P skaičių galima nustatyti ir aplinkos užterštumą. Jei aplinka labai užteršta, būtina atkreipti didesnį dėmesį į patalpų plovimo bei dezinfekcijos procedūras.

Gydyti ar negydyti?


Tai kontraversiškas klausimas, į kurį periodiškai kaitaliojasi veterinarų ir dermatologų atsakymai. Ligos gydymas paprastai užtrunka 4-6 savaites arba net kelis mėnesius, jei nesiimama tam tikrų priemonių. Gydymas gali užsitęsti ir būti brangus, į užkrėtimo pavojų pateks daug kačių, žmonių ir kitų gyvūnų rūšių.

Protrūkio įtaka gali viską nusiaubti, jei aplinka nėra pakankamai kruopščiai apsaugoma nuo užteršimo grybelių sporomis, o gydymas nėra tinkamai atliekamas ir nėra patvirtinama jo sėkmė. Prieš skirdami gydymą dermatofitoze sergantiems gyvūnams, atlikite nuodugnią apžiūrą, kad aptiktumėte galimas pamatines susirgimo priežastis ir patikrinkite kates dėl FeLV, FIV (kačių leukemijos viruso, imunodeficito viruso) bei vidaus parazitų. Taip pat gydykite gyvūnus nuo erkių ir blusų.

Nors pavienėms katėms ši liga nemirtina, tačiau yra kelios priežastys, dėl kurių ji sukelia prieglaudoms daug problemų ir turėtų būti laikoma kaip rimtai visiems pavojinga:
  • Kol bus gauta tiksli diagnozė, gali užtrukti 2 savaitės. 
  • Pasižymi nematoma būkle, kurios metu gyvūnas gali atrodyti kliniškai sveikas, bet platinti ligą. 
  • Gydymas yra įvairus, tačiau bendrai imant jis trunka mažiausiai 6 savaites ir gali užtrukti iki 6 mėnesių. 
  • Grybelis labai atsparus dezinfekcijai, aplinkoje gali išgyventi mėnesius ir net metų metus. 
  • Nėra jokios efektyvios vakcinos arba greito patikimo diagnostinio testo. 
  • Tai yra labai užkrečiama liga, kuria gali užsikrėsti ne tik kitos gyvūnų rūšys, bet ir žmonės. 
Nors liga pavieniam gyvūnui yra nesunki, jam pasireiškia tik nedideli odos pažeidimai, kurie gali patys praeiti maždaug 3 mėnesių bėgyje (jei gyvūno bendra sveikatos būklė gera ir jei jis trumpaplaukis), tačiau daugelis prieglaudų yra priverstos užmigdyti kates, sergančias grybeliu, net tai yra labai užkrečiama zoonozė, kurią labai sunku išnaikinti.

Dėl šių priežasčių, siekiant nuspręsti, ar prieglaudai dermatofitoze sergančių kačių gydymas yra praktiškas, būtina atsižvelgti į gyvūnų apgyvendinimo galimybes (ar yra laisvų individualių narvų sergančių gyvūnų izoliavimui tam skirtose patalpose) bei gyvūno socializaciją.

Toliau pateikiu susistemintus patarimus dėl prieglaudose sergančių kačių gydymo nuo dermatofitozės.


Rekomenduojamas gydymo protokolas


Daugumoje atvejų namų augintiniai patys pasveiksta nuo dermatofitozės per maždaug 3 mėnesius. Laukti savaiminio pasveikimo gali būti tinkamas sprendimas namuose, kur laikomas vienas gyvūnas, ir užkrato plitimas nėra toks reikšmingas. Tačiau prieglaudos arba laikinos globos namuose sąlygomis itin pageidaujamas greitesnis problemos sprendimas. Gydymas turi būti nukreiptas, kad gyvūnas greičiau pasveiktų ir būtų sumažintas aplinkos užkrėtimas.

Apkirpimas ir nuskutimas

Trumpaplaukių ir vidutinio ilgio kailio kačių kirpti dažniausiai nebūtina. Tai gali netgi sąlygoti mikrotraumas arba mechaninį sporų plitimą, ir taip pabloginti odos pažeidimų būklę. Tačiau itin ilgo plauko katėms arba toms, kurios dėl anatominių ypatumų (pvz., Persų katės), sunkios viršutinių kvėpavimo takų ligos arba sulipusio kailio negali pačios išsilaižyti kailio, kirpimas yra indikuotinas. Jis taip pat gali būti reikalingas, jei po apiplovimo kalcio polisulfidu neįmanoma sutvarkyti katės kailio. Kirpti reikėtų švelniai 10 dydžio ašmenimis. Kirpdami neleiskite plaukams skraidyti. Po procedūros nukirpti plaukai turi būti kruopščiai ir saugiai surinkti į polietileninį maišelį, užrišti ir pašalinti iš patalpų.

Keiskite dvejas kirpimo mašinėles arba darykite pertraukas, kad kirpimo mašinėlė atauštų ir būtų išvengta terminių pažeidimų. Panaudoti instrumentai turėtų būti kruopščiai išplauti ir skirti tik šiam tikslui (niekada nenaudojami sveikų ar operuojamų gyvūnų kirpimui).

Kirpti reikėtų lengvai plaunamame kambaryje, nes ši procedūra sąlygoja stiprų aplinkos užteršimą. Jei prieglaudoje yra lengvai plaunamas eutanazijos kambarys, jis taip pat gali tikti kirpimui.

Visada, laikant dermatofitoze sergančias kates, o ypač jas kerpant, būtina dėvėti apsauginius rūbus.

IŠORINIS GYDYMAS

Svarbiausias prieglaudos gyvūnų populiacijos gydymo komponentas yra išorinė terapija. Ji ypatingai svarbi, norint sumažinti tiesioginį ir nuolatinį aplinkos teršimą grybelių sporomis.

  • Iš visų prieinamų išorinio naudojimo preparatų kalcio polisulfido vonelės (lime sulfur diptaupo kaštus, yra santykinai lengvai ir greitai panaudojamos daugeliui kačių ir, kaip pranešama, yra veiksmingiausios prieglaudų aplinkybėmis. Lietuvoje apie jį nieko neteko girdėti, tačiau galima įsigyti ir parsisiųsti iš užsienio.
  • Mikonazolio šampūnas kartu su chlorheksidinu taip pat gali būti efektyvus (tokios sudėties Lietuvoje registruotas "Malaseb" šampūnas šunims ir katėms), tačiau vien chlorheksidinas neefektyvus - chlorheksidino šampūnai ir vietiškai tepami išviršiniai tepalai nėra efektyvūs.
  • Enilkonazolio vonelės („Imaverol“ tirpalas), kaip pranešama, yra efektyvios, bet pagal vartojimo instrukciją skirtos naudoti tik šunims, arkliams ir galvijams.
  • Arbatmedžio aliejus katėms gali būti toksiškas.
  • Dermatofitozės gydymui prieglaudose taip pat buvo išbandyti jodo povidonas, Captan ir natrio hipochloritas, tačiau jie buvo neefektyvūs arba problemiški kitais atžvilgiais, todėl nenaudotini šiam tikslui.

Kai kurie šiuo metu esami išorinio vartojimo medikamentai yra neefektyvūs arba tik iš dalies efektyvūs, tad būkite dėmesingi, jei pasirinkote kitokį gydymą nei kalcio polisulfidu.


Kaip apiplauti kates kalcio polisulfidu


Sodo gėlių purškiklis
Sodo rožių purškiklis,
kurį galima panaudoti apipurškimui kalcio polisulfidu 
Kalcio polisulfidas yra efektyvus išviršinis preparatas, kuris ne tik veiksmingas prieš infekciją, bet ir sumažinti sporų sklidimą į aplinką. Kalcio polisulfidas gali būti purškiamas sodo gėlių purkštuvu su maloniai šiltu vandeniu. Pavyzdžiui, gali būti naudojamas 1,9 l talpos purkštuvas.

Apiplovimas kalcio polisulfidu atliekamas du kartus per savaitę iki pat katės pasveikimo. Naudotina koncentracija yra 60 ml vienam litrui vandens (didesnioji iš dviejų pateiktųjų ant daugelio buteliukų). Ruošiant tirpalą, svarbu į talpą pirmiau įpilti 60 ml kalcio polisulfido, o tada įpilti reikiamą kiekį šilto vandens. Taip gausite tinkamą koncentraciją. 

Iš anksto drėkinti kačių nereikia. Purkštuvo galiuką laikykite labai arti prie katės odos, kad skystis tiesiog tekėtų nuo jos kaip po dušu. Leiskite tirpalui padengti kailį. Katė turi peršlapti iki pat odos. Naudokitės tirpale pamirkyta kempine, kad tirpalu padengtumėte nosį, ausų vidų, snukelį ir kt. Šios vietos yra pačios svarbiausios ir dažnai sunkiausiai sutvarkomos. Besipriešinančios katės gali būti purškiamos per nešiojamo narvo virbus. Nuolat turėkite šalia švaraus vandens, kuriuo praskalautumėte gyvūno akis, jei į jas patektų tirpalo.

Po apiplovimo tirpalo nereikia nuskalauti, taip pat nepastebėta būtinybė katėms užmauti apsauginius antkaklius po apiplovimo.

Kalcio polisulfidas gali būti saugiai naudojamas nėščioms ir žindančioms katėms. Žindančias kates gali būti geriausia nuskusti, kad būtų mažesnis preparato sąlytis su kačiukais. Prieš grąžindami mamytę kačiukams, nušluostykite jos spenelius, nes kalcio polisulfido suvirškinimas gali sukelti problemų, o ir kačiukų gleivinė yra labai jautri.

Kačiukus galima drąsiai apiplauti jau nuo dviejų-trijų savaičių, kad jie būtų apsaugoti nuo užsikrėtimo dermatofitoze. Svarbiausia - laikyti kačiukus šiltai. Saugokite juos nuo sušalimo iki kol jie visiškai išdžius.


Pastaba: kalcio polisulfidas nudažo kailį gelsvai, bet tai yra labai laikina. Tegul tai nebūna priežastis nenaudoti kalcio polisulfido!


SISTEMINIS GYDYMAS

Sisteminis gydymas yra svarbus priedas prie išorinės terapijos, ypač prieglaudoje, kur labai svarbus kuo greitesnis pasveikimas. Užsibuvimas prieglaudoje arba laikinoje globoje padidina ligos sukėlėjų plitimo galimybę, reikalauja taip brangios vietos izoliavimui ir gali sumažinti paciento paklausą atidavimui, ypač jei begydant maži kačiukai spėja užaugti. Sisteminio gydymo trūkumai yra santykinai brangi vaistų kaina ir toksinio šalutinio poveikio tikimybė. Nėščioms patelėms turėtų būti vengiama skirti sisteminį gydymą.

  • Grizeofulvinas yra efektyvus, bet nerekomenduojamas, nes gali sukelti rimtus, gyvybei gresiančius šalutinius poveikius.
  • Ketokonazolis nerekomenduojamas katėms dėl dviejų priežasčių. Visų pirma, jis nepakankamai gerai veikia Microsporum canisAntra, jis toksiškas katėms, ir iškyla problema dėl kepenų toksikacijos.
  • Terbinafinas („Lamasil“) yra efektyvus, bet labai brangus, ir turi būti naudojamas 40 mg/kg dozėmis.
  • Flukonazolis pastaruoju metu išpopuliarėjo, yra nebrangus ir gali būti naudojamas. Jis dozuojamas 10 mg/kg kartą per dieną.
  • JAV prieglaudose dirbančios veterinarijos gydytojos Sandra Newbury ir Karen A. Moriello rekomenduoja sisteminei terapijai naudoti itrakonazolį. Jis labai efektyvus, greitai absorbuojasi, turi ilgą eliminacijos pusperiodį odoje (išliekamąjį efektą po to, kai nutraukiamas vartojimas), yra saugus ir labai efektyvus. Deja, Lietuvoje šiuo metu nėra registruoto nė vieno veterinarinio preparato su itrakonazoliu (tikrinta Veterinarinių vaistų registre 2016 m. balandžio 22 d.).
  • „Program“ (lufenuronas) - tai neefektyvus vaistas. Kontroliniai tyrimai parodė, kad jis visiškai neveiksmingas.

Gydymas itrakonazoliu


Dažniausiai taikoma palaikomoji itrakonazolio terapija skiriama savaitės laikotarpiui su savaitės pertrauka iki kol gyvūnas pasveiks, dozuojant po 5-10 mg/kg 1 kartą per dieną.

Kol vaistas pasieks reikiamą koncentraciją organizme, gali prireikti jį vartoti 14 dienų be pertraukos, o tik tuomet pereiti prie palaikomosios terapijos. Palaikomoji terapija nelabai tinkama sergantiems kitomis ligomis arba badavusiems ir mažai riebalinio audinio turintiems gyvūnams. Todėl patyrusiems stresą, išsekusiems arba silpniems gyvūnams itrakonazolis duodamas 21-28 dienas 1 kartą per dieną po 5-10 mg/kg. Galima dozuoti ir kitaip - 25 mg suaugusiai katei arba apie 10 mg kačiukui oraliai. Itrakonazolis saugus kačiukams nuo 3 savaičių amžiaus, bet reikia labai tiksliai dozuoti pagal svorį ir reguliariai keisti dozę, kačiukams augant.

Itrakonazolis gali būti įmaišytas į sviestą arba konservus (kad vaistus tikrai suvalgytų, gabalėlį su jais duokite prieš valgį, kol gyvūnas alkanas).

Itrakonazolio toksinis poveikis yra retas, tačiau jei gyvūnas nustojo ėsti - preparato vartojimą reikėtų nutraukti. Būtina patikrinti kepenų rodiklius.

Gydymas terbinafinu


Naujausių tyrimų duomenimis, gydant prieglaudų kates kompleksiškai terbinafinu (peroraliai) 21 d. + 2 kartus per savaitę apiplaunant kalcio polisulfidu + kasdien dezinfekuojant aplinką, rezultatai buvo panašūs, kaip ir gydant tokia pačia kompleksine terapija, tik vietoj terbinafino 21 d. naudojant itrakonazolį. Terbinafinas buvo gerai toleruojamas. Nei vienai katei dėl kailio švarinimosi po apiplovimo kalcio polisulfidu nebuvo nustatyta jokių pažeidimų burnos gleivinėje.

Tačiau jei buvo taikomas trumpesnis - 14 dienų - gydymas terbinafinu, nors katės ir pradėdavo sveikti, tačiau šeštą savaitę liga atsinaujindavo, ir tuomet jau teko gydyti itrakonazoliu.

Gydymas klotrimazoliu


JAV specialistų pateiktoje medžiagoje visiškai nėra informacijos apie šio preparato naudojimą, tačiau Lietuvoje yra įregistruoti net keli preparatai, kurių sudėtyje yra klotrimazolio.

Klotrimazolis - tai plataus veikimo spektro vaistinė medžiaga nuo grybų. Jam jautrūs Microsporum, Trichophyton ir kai kurių kitų genčių grybai. Šalutinio poveikio nesukelia. Kraujo plazmoje, vidaus organuose ir raumenyse nesikaupia.

Gydymas grizeofulvinu


Grizeofulvinas nerekomenduojamas naudoti prieglaudų katėms, nes jo terapinis langas yra siauras (lengva perdozuoti), o gydymo trukmė - ilgesnė. Jis labai teratogeniškas, todėl neturėtų būti naudojamas katingoms katėms. Katėms jis gali sukelti kaulų čiulpų nepakankamumą - šis šalutinis poveikis labai sunkus, nenuspėjamas ir nepriklauso nuo dozės, gyvūno veislės arba gydymo trukmės. Gali būti, kad tai kažkiek susiję su kačių leukemija (FeLV) ir kačių imunodeficito virusu (FIV), todėl prieš pradedant gydymą grizeofulvinu, reikėtų ištirti kates dėl šių ligų. Kad šį vaistą būtų saugu naudoti, prieš pradedant terapiją ir kas dvi savaites jos metu būtina tirti baltųjų kraujo kūnelių skaičių (WBC). Taigi šis būdas reikalauja nemenkų finansinių išteklių.

Kadangi grizeofulvinas blogai tirpsta vandenyje, jo absorbcija skatinama, duodant su riebiu pašaru. Vėmimas, viduriavimas ir apetito nebuvimas yra dažni nepageidaujami šio vaisto poveikiai.

Gydymo stebėjimas


Dermatofitozė yra liga kaip ir kitos, todėl reikia stebėti jos gydymą, kad būtumėte tikri, jog jis veiksmingas, ir žinotumėte, kada katės pasveiko. Tai atliekama kas savaitę imant pasėlius. Pradėti stebėti gydymą reikia kartą į savaitę, pradedant nuo pirmosios. JAV specialistų atlikto tyrimo metu paaiškėjo, kad kates tiriant kartą į savaitę, jos sveiko greičiau nei anksčiau manyta, ir kad finansiniu atžvilgiu labiau apsimokėjo pradėti imti pasėlius praėjus jau pirmai savaitei. Katėms užteko ne tokio ilgo gydymo, ir jas reikėjo trumpiau laikyti izoliuotas. Kačiukai taip pat greičiau rado namus. Geriausias būdas fiksuoti pasėlių rezultatus yra ant kiekvienos katės įrašo nubraižyti nedidelę grybelių pasėlių rezultatų lentelę. Gydymo programoje gerai tinka štai tokia lentelė:

Katės vardas:
Data
Kas išaugo 
Rezultatas (T arba N) 
1 sav. 
2 sav. 
3 sav. 
P skaičius 











































Pirmajame „Datos“ laukelyje nurodykite pasėlio identifikatorių arba datą, kada buvo pastebėta, kad katė užsikrėtusi. Toliau nurodykite kassavaitinių pasėlių atlikimo datas. Įrašykite P skaičius arba grybų pasėlyje išaugusių kolonijų skaičių. Jei gydymas efektyvus, jūs tai pastebėsite pagal skaičiaus mažėjimą, o vėliau nebebus aptinkama patogenų. Stulpelyje „Kas išaugo“ galimi trys variantai: neišaugo niekas (N), teršalas (T) arba patogeno pavadinimas (dažniausiai M. canis).

Grybų pasėlius darykite kas savaitę, pradėdami nuo pirmos savaitės. Jei taikote gydymą itrakonazoliu ir kalcio polisulfidu, gydymą tęskite tol, kol du kartus iš eilės pasėliai bus su neigiamu atsakymu. Prisiminkite, kad pasėlių rezultatai atskleidžia informaciją apie tai, kas buvo ant katės odos tą dieną, kai buvo imamas mėginys. Visus pasėlius laikykite 21 dieną. Katė laikoma pasveikusia, jei du iš eilės kassavaitiniai pasėliai yra su neigiamu atsakymu. Gydant pagal šią schemą, vidutinis sveikimo greitis buvo 18,4±9,5 dienos (nuo 10 iki 49 dienų). Į šį skaičių neįeina papildoma 21 diena, reikalinga gauti galutiniams pasėlių rezultatams, įrodantiems pasveikimą. Daugumoje atvejų būkite pasirengę izoliuoti ir gydyti katę mažiausiai 30 dienų.

Išorinio gydymo kalcio polisulfidu efektyvumą galite tikrinti, apšviečiant gyvūnus Vudo lempa. Pastebėta, kad gana dažnai nepakankamai kruopščiai juo būna apiplaunamas snukelis (greičiausiai dėl atsargumo, kad nepatektų į akis). Vudo lempa išryškins tas vietas, kurios reikalauja kruopštesnio apiplovimo.

Jei naudojatės kitokiu gydymo protokolu nei itrakonazoliu ir kalcio polisulfidu, neatiduokite kačių, kol jos neturės TRIJŲ NEIGIAMŲ pasėlių rezultatų, tarp kiekvieno iš kurių bus savaitės tarpas; pasėlius laikykite 21 dieną.

Dar kelios pastabos


  • Katės gali pasveikti anksčiau, nei joms ataugs kailis.
  • Gydant efektyviai, katės vis dar gali atrodyti siaubingai, bet rodo neigiamus pasėlių rezultatus; jei gydote neefektyviai, net jei katės atrodo vis geriau, pasėliai vis tiek bus teigiami. Išvada: negalima pasikliauti klinikiniais požymiais, kad galima būtų pasakyti, ar katė pasveiko, ar dar ne. Ypač svarbu suvokti, kad net praėjus išoriniams ligos požymiams, gyvūnas vis tiek gali nešioti infekcines grybelių sporas, todėl apie pasveikimą galima spręsti tik iš pasėlių rezultatų.
  • Nežinoma, kiek ilgai po pasveikimo išlieka imunitetas šiai ligai, tačiau žinoma, kad katės gali pakartotinai užsikrėsti, jei laikomos aplinkoje, kur gana daug sporų.
  • Visada perspėkite naujuosius šeimininkus arba laikinus globėjus apie grybelio infekcijos riziką žmonėms ir gyvūnams ir patarkite jiems izoliuoti naujuosius augintinius. Jei katė neturi jokių pakitimų ir yra atiduodama anksčiau, nei gaunami galutiniai rezultatai, perspėkite šeimininkus apie tai, kad yra paimtas pasėlis ir jūs informuosite apie tyrimo rezultatus.
Tiek apie gydymą. Kitame straipsnyje aprašysiu, kaip valyti ir dezinfekuoti prieglaudą bei namus nuo grybelių sporų, ir kokių reikia imtis prevencinių priemonių, kad apsaugotumėte kitus globotinius ar augintinius.

Kadangi grybelio tema labai opi daugeliui gyvūnų (ypač kačių) globėjų, bus labai džiugu, jei pasidalinsite savo patirtimi apie šios ligos gydymą, užduosite klausimus ir pan. Bendraukime! :)

Šaltiniai:
Lila Miller, Kate Hurley „Infectious Disease Management in Animal Shelters“
Sandra Newbury, DVM, Karen A. Moriello, DVM, DACVDDermatophyte Treatment in a Nutshell
Lilla Miller „The Most Persistent Fungus Among Us“ (straipsnis iš žurnalo „Animal Sheltering“, Sept / Oct 2007)
Veterinarinių vaistų registras
A. Matusevičius, V. Špakauskas „Antimikrobinės ir antiparazitinės vaistinės medžiagos ir vaistai veterinarijoje“. Kaunas, 2005.

19 komentarų:

  1. Šiandien 2mėnesių kačiukui nunešus į veterinarijos kliniką nustatė mikrosporozę (nustatyta su lempa), suleido vaistų nežinau kokių, davė tepaliuko, sekantis apsilankymas po 2savaičių. Neramu ne tik dėl kačiuko, kaip veterinarijos klinikoj nustatys ar sveikas, jeigu jie kaip supratau gilesnio tyrimo neplanuoja daryti, o lempos tyrimas ir apžiūra su vaistukais jau kainavo 78lt. Dar neramu dėl pačių vistiek tie patys namai, kokio didumo rizika užsikrėsti, kokios pasekmės žmonėms?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki! Jeigu buvo matomi odos pažeidimai ir tyrimas lempa buvo teigiamas - tai diagnozė aiški. Kiti tyrimai tai tik patvirtintų, o kainuotų žymiai brangiau. 78 Lt už apžiūrą, tyrimą, vaistus ir konsultaciją nėra daug. Kol kačiukas gyja, stenkitės apriboti plotą, kur jis būna, kad užkratas kuo mažiau išsisklaidytų po namus (pvz. palaikykite tik viename kambaryje, į kitus neleiskite), tą kambarį dažniau ir kruopčiau siurbkite, plaukite, išvalykite dulkes. Dažniau plaukitės rankas, o vaikams katinuko glostyti išvis neleiskite. Pasekmės ne tragiškos, bet visgi grybelis gan bjauri liga ir žmonėms, gali tekti ilgai gydytis. Linkiu katinukui greičiau pasveikti! :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, Rūta
    spalio pradžioje pasiėmėme iš prieglaudos kačiuką, tačiau po poros savaičių pastebėjau ant savo odos keistą darinį,buvo įtartas grybelis,nuvežus kačiuką pas prieglaudos veterinarą šis patvirtino, kad kačiukas serga, jokių vaistų neišrašė, patarė nusipirkti bet kokį nereceptinį tepaliuką sau ir tuo pačiu tepti katinuką. man lyg ir gerėja, bet katinukas plinka toliau, atsiranda nauji židinukai, laikom jį atskirai vonios kambaryje, valom, tačiau prieš porą dienų pastebėjau keturis židinukus ant savo vaiko odos, jam uždraust bendrauti su katinuku neįmanoma :)
    aš visai pasimetusi, kaip gauti tuos visus preparatus apie kuriuos jūs rašote, ar jie receptiniai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, jeigu tai tikrai grybelis, tai man mažų mažiausiai keista konsultavusio veterinarijos gydytojo rekomendacija. Jeigu katinėlis plinka toliau, greičiausiai vietinis gydymas bet kokiais tepaliukais jau ir nepadės, reikės sisteminio poveikio vaistų, kuriuos turi paskirti vet. gydytojas. Būtinai kreipkitės dėl gyvūnėlio gydymo į patikimą veterinarijos gydytoją, kuris apžiūrės gyvūną ir jam skirs konkretų gydymą, o Jūs pati su vaiku kreipkitės į žmonių dermatologą, kuris taip pat įvertins pažeidimus ir skirs gydymą Jums ir vaikui. Savigyda šiuo atveju tikrai nesiūlyčiau užsiimti. Kol visi gydotės, stenkitės kuo mažiau kontaktuoti su gyvūnu, gerai plautis rankas, stenkitės kasdien išsiurbti ir išvalyti namus, o ypač vonios kambarį. Linkiu sėkmės!

      Panaikinti
  3. Mikonazolio šampūnas kartu su chlorheksidinu - vaistinese neturi, is kur gaut nezinau :(
    Flukonazolis - receptinis, beda kai reikia itikinti kad juos israsytu....
    Kalcio polisulfidas parsiduoda sodo-darzo parduotuvese

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėl "Malaseb" šampūno kreipkitės į įvairias vet. vaistines - tikrai kažkur turi būti. Dėl kalcio polisulfido - ačiū už informaciją, pasidomėsiu :)

      Panaikinti
  4. Na, odos grybelis iš tiesų yra labai šlykšti liga, labiausiai turbūt dėl pleiskanojimo ir niežulio. Be to, lengva ir užsikrėsti, o gydymo procesas ilgas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. sveiki norejau paklauisti ar padeda naikinti bakterijes ,kvarcine lempa

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kvarco lempos grybelių atvejais nenaudojamos. Bakterijas naikina, bet naudojamos tik ore, patalpų aplinkoje. Odai ar paviršiams dezinfekuoti netinka.

      Panaikinti
  6. Sveiki, prieš dvi savaites įsigijome jūros kiaulytę. Pastebėję pleiskanotą ir patinusią odą aplink akis, vietomis išplikusią kreipėmės į veterinarą. Gydytojas nieko blogo neįtaręs pasiūlė tepti tepalais su gliukokortikoidais ir stebėti, jei tai grybas tai susirgti turėtų vaikai tada ir gydysime nuo grybo. Tiesa yra pora židinių ir ant sprando pakilę baltu šašu pasidengę 2mm skersmens ploteliai. Ką daryti kreiptis į kitą specialistą ar gydyti nuo grybo. Nusipirkom klotrimazolo tirpalą. Iš anksto dėkoju už atsakymą

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena, jeigu nebuvo atlikti jokie tyrimai (netgi nepatikrinta su Vudo lempa), tikrai geriau kreiptis į kitą veterinarijos gydytoją. Keista ir neprofesionalu, kai specialistas diagnozės "patvirtinimui" pasiūlo pažiūrėti, ar nesusirgs šeimininkai, o tuo labiau vaikai. Neturėdami aiškios diagnozės, klotrimazolio nenaudokite - galbūt jis visai nebūtinas. Sėkmės!

      Panaikinti
  7. Kaip teisingai reikia vartoti Flukonazoli? Pagal jusu aprasyma, 10 mg/kg kartą per dieną. O kiek dienu is viso ji vartoti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Laba diena, registruotų flukonazolio vaistų šiuo metu Lietuvoje nėra. Remiantis britų vaistų žinynu, dermatofitozės atveju jį rekomenduojama vartoti trimis „užėjimais“ po 7 d. su 7 d. pertraukomis tarp jų.

      Panaikinti
  8. Sveiki, o jeigu tą vietą kur jau yra pažeidęs grybelis (nuplikę) pateptume žaluma, vadinama "zelionka"? Galbūt irgi būtų efektyvesnis gyjimas jau pažeistos odos? Kalbu apie kačiuką iki 3mėn.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, neteko girdėti, kad briliantinė žaluma būtų naudojama tokiais atvejais. Tai yra antimikrobinė medžiaga, bet ne priešgrybelinė.

      Panaikinti
  9. Laba diena. itrakonazolį galima įsigyti human vaistinėse gal esate bandžiusi. Jų fasuotė po 100mg bet kapsulės.
    Aplinkos ir narvų dezinfekcijai naudoju ecocidą, o kačiukų maudymas priveda prie rinotracheito. Gal turit kokių žinių apie vakciną nuo grybo, naudojant gydymui , o ne profilaktikai.rrimante13@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, ačiū už informaciją. Pats savaime maudymas rinotracheito nesukelia. Gal tai susiję su gyvūnų džiovinimu ir laikymu po maudymo, bet greičiausiai - bendra rinotracheito ir streso situacija prieglaudoje.
      Jokių mokslinių duomenų, kad vakcinos nuo grybelio būtų efektyvios gydymui, neradau. Bet kokios vakcinos apskritai taikomos tik prevencijai, bet ne gydymui. Jų veikimo principas iš esmės skiriasi nuo vaistų.

      Panaikinti
  10. Kokiame karštyje žūva šių grybų patogenai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, apie tai parašyta straipsnyje: http://gyvunu-globa-prieglaudose.blogspot.lt/2012/08/dermatofitoze-grybelis-prevencija-ir.html

      Panaikinti